Atopowe zapalenie skóry charakteryzuje się tym, że
obarczone nim osoby zmuszone są zrezygnować z wielu przyjemności kosmetycznych,
perfumeryjnych, chemicznych, a w tym także z jedzenia i to najczęściej
ulubionych potraw. Dieta atopowca musi być pozbawiona wszystkiego co nasila
objawy AZS czyli mleka, jajek, warzyw, owoców, orzechów, a nawet mięsa i ryb. Wzmożeniu
alergii sprzyjają także potrawy słone i pikantne. Oczywiście rezygnacja ze
wszystkiego jest niemożliwa, więc należy dokładnie przyglądać się reakcjom
skóry po każdym posiłku.
Zbawienny wpływ na skórę atopową ma pokrzywa. Stosować ją
można na dwa sposoby: suplementem diety w tabletkach lub pić jako herbatę. Piję
pokrzywę od niedawna jakieś 3 tygodnie, ale już mogę stwierdzić, że działa o
wiele lepiej niż jej wersja w pigułce. Co więcej mogę częściej zjadać potrawy,
po których zwykle nie mogłam przestać się drapać. Herbata z pokrzywy ma wiele
zalet, bo jak wiadomo działa pozytywnie na włosy, paznokcie i skórę. Wpływa
korzystnie na układ trawienny, pracę trzustki, wątroby i żołądka. Jest
odpowiedzialna na podniesienie produkcji
czerwonych krwinek, obniża poziom cukru we krwi, a także w niewielkim stopniu
ciśnienie tętnicze.
Zdecydowanie to pierwsza ziołowa herbata, która tak
pozytywnie wpłynęła na moją skórę. Ukoiła świąd, zmniejszyła występowanie
sączących krostek, zaczerwienienie, a nawet suchość skóry. Dodatkowo ustabilizowała
problemy żołądkowe i poprawiła samopoczucie. Herbata z pokrzywy to naturalny sposób w walce z AZS. Warto go zastosować i dołączyć do stosowanych leków, maści czy kosmetyków.
Pokrzywa ma wiele właściwości leczniczych, kiedy miałam anemie dobry był sok z pokrzyw, podobno pomaga :)
OdpowiedzUsuńhttp://przygody-mileny.blogspot.com/